Čína prudko zvýšila nákup ruskej ropy a pochováva dolár

24.12.2014 Celý región

Peking 23. decembra 2014 (TASR) Čína minulý mesiac zvýšila nákup ruskej ropy o neuveriteľných 65 percent! Ak bude nakupovať podobným tempom, tak aj v decembri do Číny dopravia 3,31 milióna ton ropy. Je to „ruský rekord“. Uviedol to Hlavný colný úrad Číny

Naopak prudko klesá čínsky import ropy zo Saudskej Arábie. Aj keď dodnes táto krajina zostáva najväčším dovozcom ropy do Číny, už druhý mesiac exportuje iba 3,99 milióna ton. Je to zníženie objemov dovozu ropy o 5,88 % v porovnaní s novembrom 2013.
Na snímke čínsky minister zahraničných vecí Wang YiNa snímke čínsky minister zahraničných vecí Wang Yi

Čína značne „spestrila“ svoju politiku v oblasti importu ropy a taktiež značne zvýšila dovoz „čierneho zlata“ z Angoly – o neuveriteľných 60,5 percent ročne a v súčasnosti dováža 3,46 milióna ton mesačne. Je to maximum od apríla minulého roku. Preto v súčasnosti Angola je tretím najväčším dodávateľom ropy do Číny. Ešte prednedávnom toto miesto patrilo Iránu, ktorý však v novembri znížil dodávky ropy do Číny o 2.6 % a exportoval 2,13 milióna ton.

Čínske noviny China daily, ktoré vychádzajú v angličtine, citovali postoj vedenia krajiny, ktorý tlmočil minister zahraničných vecí Wang Yi: „Ak ruská strana bude mať záujem o väčšie dodávky ropy, privítame túto možnosť. Takisto v súčasnej krízovej situácii poskytneme našim ruským partnerom takú pomoc, ktorú budú potrebovať. Čína je presvedčená, že Rusko má dostatok vlastných síl a prostriedkov, aby zvládlo všetky problémy a zlepšilo súčasnú ekonomické situáciu. V každom prípade Rusko sa môže spoliehať na pomoc bratskej Číny,“ zdôraznil minister.

Pripomenul, že tieto dve krajiny rozšírili spoluprácu aj podpísaním v októbri Dohody o valutových swopoch, ktorá umožňuje vzájomne vyúčtovanie v národných valutách - rubľoch a juanoch. Čína a Rusko týmto zo svojich obchodných operácií absolútne vylúčili americký dolár. Mimochodom, podobné dohody Čína uzatvorila už s 20 štátmi.
 

Vyberte región